Zmiany w projekcie z powodu elfów

Kompleks mieszkalny w Hveragerði w południowej Islandii, został przeprojektowany tak, aby uwzględnić skałę, którą wielu mieszkańców uważa za...

5504

Kompleks mieszkalny w Hveragerði w południowej Islandii, został przeprojektowany tak, aby uwzględnić skałę, którą wielu mieszkańców uważa za dom elfów. Zmiany wprowadzono już na etapie planowania w celu zapewnienia bezpieczeństwa elfiego domu.

„Znaleźliśmy się w nieoczekiwanej sytuacji” – powiedział Gísli Steinar Gíslason, prezes zarządu Suðursalir, firmy odpowiedzialnej za tę budowę. „Okazało się, że już od dawien dawna mieszkają tu elfy. We współpracy z miastem postanowiliśmy zmienić układ budynków i zmniejszyć ich liczbę wokół obszaru zamieszkiwanego przez elfy, aby zapewnić im wystarczającą przestrzeń”.

REKLAMA

Kompleks obejmuje 77 małych mieszkań, pierwsze z nich będą miały powierzchnię od 55 do 95 metrów kwadratowych.

„Uważamy, że właśnie takich mieszkań brakuje na rynku. Jeśli spojrzeć na Reykjavík, ceny mieszkań są bardzo wysokie, a my możemy je zaoferować znacznie korzystniej” – zauważył Gísli.

Nie udało się dotrzeć do lokalnych elfów, aby usłyszeć, co mają w tej sprawie do powiedzenia, ale można śmiało założyć, że są zadowolone z decyzji.

ruv.is/Grupa GMT/Monika Szewczuk

Opublikowany w: