Beton, szkło i mech – dom, który wyrósł na dzikim wrzosowisku

3693

Projekt domu wypoczynkowego Árborg islandzkiej firmy PK Arkitektar otrzymał nagrodę Dedalo Minosse Internarional Prize. To już trzecie międzynarodowe wyróżnienie dla tego projektu. Wcześniej nowoczeny dom Árborg otrzymał The Architizer A+Awards oraz został uznany jako projekt przyszłości w prestiżowym rankingu Rethinking The Future Awards.

Letniskowy dom Árborg ma 256 metrów kwadratowych powierzchni. Jest zbudowany na brzegu rzeki Hvítá, blisko dwie godziny drogi na wschód od Reykjaviku. Projekt został zlokalizowany w pięknej okolicy, na porośniętym mchem wzgórzu z widokiem na uformowane przez lodowiec koryto rzeki, pisze icelandmag.is.

Taka lokalizacja w dużym stopniu wpływa na wygląd całego projektu.

Chcieliśmy wykorzystać okoliczny krajobraz. Dom jest zbudowany na wzgórzu, co z jednej strony umożliwiło otwarcie przestrzeni na panoramiczne widoki na rzekę – wyjaśnia Fernando de Mendonça z PK Arkitektar, szef zespołu projektowego, w którego skład wchodzą również Kristmundsson, Dagni Wiest, Maria Stefánsdóttir i Soley Brynjarsdóttir.

Architekt zapytany o wolność artystyczną przy tworzeniu tego projektu odpowiada, że właściciel domu miał duży wpływ na jego ostateczny kształt. Z entuzjazmem wspomina, że budynek przejął charakter i gust swojego właściciela.

dom1

Mech, którym pokryto część domu i jego dach starannie pielęgnowano podczas budowy. Dopiero w końcowym etapie zainstalowano go na gotowym już projekcie.

dom3

Na szczycie wzgórza. Ujęcie domu z perspektywy wejścia na wzgórze.

dom2

Z widokiem na rzekę. Szary beton i szkło – materiały, z których został zbudowany dom idealnie komponują się z surowym otoczeniem. Nowoczesny dom wyrósł w harmonii wśród mchu i żwiru, który naniosła tu rzeka.

domp1
Salon, jadalnia, kuchnia i sypialnia zostały zaprojektowane jako jedna, otwarta przestrzeń
domp2
Drzwi i tarasy wyłożone są płytami z drewna tekowego, którego kolor idealnie współgra z odcieniami zmieniającego się sezonowo mchu i z surowym nierównym betonem.
Projekt budynku został tak przemyślany, aby wyeksponować panoramiczny widok na rzekę i odległe góry na zachodzie.
Projekt budynku został tak przemyślany, aby wyeksponować panoramiczny widok na rzekę i odległe góry na zachodzie.
Dno basenu i przestrzeń wokół jacuzzi pokrywają kamienie zebrane z pobliskiego koryta rzeki.
Dno basenu i przestrzeń wokół jacuzzi pokrywają kamienie zebrane z pobliskiego koryta rzeki.
Basen, który jest naturalnym przedłużeniem tarasu stanowi jednocześnie ogrodzenie domu. Tradycyjny płot zamknąłby przestrzeń i widok na rzekę.
Basen, który jest naturalnym przedłużeniem tarasu stanowi jednocześnie ogrodzenie domu. Tradycyjny płot zamknąłby przestrzeń i widok na rzekę.
domp6
Surowe, betonowe ściany idealnie współgrają z deskami z drewna tekowego, które pokrywają podłogi i sufit.

domp7

Projekt domu
Projekt powstał w oparciu o pewną sekwencję zdarzeń. Z ganku prowadzi wejście przez dziedziniec do wnętrza domu i dalej na taras, który zamyka przestrzeń domu.

Opublikowany w: