Budowa w parku narodowym rusza z ponad dziesięcioletnim opóźnieniem

Rozpoczęły się prace nad nowym centrum recepcyjnym parku narodowego w Hellissandur na półwyspie Snæfellsnes. Stało się to 13...

1169

Rozpoczęły się prace nad nowym centrum recepcyjnym parku narodowego w Hellissandur na półwyspie Snæfellsnes. Stało się to 13 lat po ogłoszeniu konkursu na projekt budynku i trzy lata po tym, jak ówczesna minister środowiska Sigrún Magnúsdóttir uroczyście ogłosiła rozpoczęcie prac nad projektem.

Jón Björnsson, naczelnik parku narodowego Snæfellsjökull, mówi, że to wielki moment dla jego parku i nie może się doczekać, kiedy budynek zostanie wreszcie otwarty. Otwarcie nowego centrum recepcyjnego w Hellissandur oznacza, że będzie można wpuszczać gości przy obu głównych wejściach.

Jón mówi, że centra te będą zupełnie inne, nowe ma być bardziej ukierunkowane na usługi i będzie w stanie przyjąć większe grupy turystów, niż to istniejące w Malarrif. Dwa budynki będą również miejscem zupełnie różnych wystaw. Ekspozycja w nowym centrum Hellissandur ma mieć bardziej fantastyczny charakter, opowiadać o mitach i folklorze otaczającym lodowiec, a także odnosić się do powieści Juliusza Verne “Podróż do wnętrza Ziemi”.

Liczba odwiedzających park narodowy Snæfellsjökull gwałtownie wzrosła w ostatnich latach i rośnie nadal. W pierwszych trzech miesiącach tego roku odwiedziło go o 12,5% więcej turystów niż w analogicznym okresie roku ubiegłego – 46 000 w porównaniu do 40 000. Liczba ta obejmowała 40% wzrost w lutym w porównaniu do lutego zeszłego roku.

Centrum recepcyjne w Malarrif odwiedziło w tym roku o 30% więcej gości niż w roku ubiegłym. Jón twierdzi, że często ma wrażenie, iż odwiedzający park w okresie zimowym są szczęśliwsi, podczas gdy turyści w okresie letnim wydają się być przytłoczeni krajobrazem w jego kontrastowych, letnich kolorach. Jak mówi, park narodowy to często tajemnicze miejsce, a Juliusz Verne doskonale zdawał sobie z tego sprawę.

Nowe centrum recepcyjne ma kosztować 582 mln koron, a termin zakończenia budowy nie jest jeszcze znany. Jón mówi, że pieniądze z funduszu infrastrukturalnego pozwalają również na objęcie projektem udoskonalenia samego parku, w tym szlaków, parkingów, punktów widokowych i zupełnie nowych toalet przy skrzyżowaniu Djúpalón.

Guðmundur Ingi Guðbrandsson, obecny minister środowiska, osobiście pojawił się na placu budowy, aby uczcić rozpoczęcie prac, mimo że nastąpiło to kilka lat później niż planowano.

Grupa GMT/Krzysztof Grabowski

Opublikowany w: