1.8 C
Reykjavík
27 stycznia 2022

Ogrody sezonowe na pierwszym planie, tęcza otrzyma nowy dom

Data publikacji:

Dodane przez:

Kategoria:

UDOSTĘPNIJ

NAJNOWSZE WPISY

- REKLAMA -
- REKLAMA -

Odcinek dla pieszych na Laugavegur, Skólavörðustígur i Vegamótastígur zyska nową oprawę, w której estetyka i wyczucie historii są wspólnym wątkiem całego projektu – czytamy w komunikacie departamentu środowiska i planowania miasta Reykjavík. Tęcza na Skólavörðustígur otrzyma nowy dom. Jego poszukiwania trwają.

W tym tygodniu przedstawiono wstępne projekty trzech interdyscyplinarnych zespołów w ramach 9-etapowego projektu. Propozycje zostały przygotowane zgodnie ze specyfikacją i wytycznymi urbanistyki, gdzie uwzględniono dostępność dla wszystkich, rozładunek towarów, drogi ewakuacyjne oraz przestrzeń dla przechodniów.

„Z wstępnego projektu deptaka widać inspirację perskim sezonowym ogrodem na Skólavörðustígur, płynne linie dla towarzyskiej atmosfery na skrzyżowaniu Laugavegur i Vegamótastígur, przyjazne miejsca do siedzenia przy Bankastræti i Laugavegur przypominające swoim wzorem dorszowe szkielety, których podstawy mają przypominać fundamenty domów torfowych.”

Na wszystkich etapach nacisk kładziony jest na roślinność i miejsca do odpoczynku, ale na różne sposoby, w zależności od tego, co pasuje do każdego obszaru. Wymyślono ciekawe rozwiązanie dotyczące oświetlenia, gdzie efekt przypomina migoczące gwiazdy w jednym miejscu, a różne przesłania i przysłowia w postaci płynącego tekstu w innym.

„Potrzeby użytkowników i przedsiębiorców zostały potraktowane priorytetowo w całym projekcie. Przeprowadzono owocne konsultacje ze zwolennikami ulic dla pieszych. Ludzie będą najważniejsi w nowym i bezpiecznym środowisku zintegrowanego deptaka.”

Nazwa „9 kroków” wywodzi się bezpośrednio z faktu, że strefa dla pieszych podzielona jest na dziewięć etapów.

„Celem tego jest podzielenie prac budowlanych tak, aby powodowały jak najmniej zakłóceń i by postępowały w harmonii z lokalnym środowiskiem.”

Każdy zespół wykonał wstępny projekt w trzech krokach, a następnie każdy z nich umieścił w projekcie swoje spojrzenie.

„W ten sposób możliwe jest poszanowanie lokalnego ducha obszaru i uniknięcie jednorodności. Nacisk zostanie położony na harmonizację projektu, tak aby powstał całościowy wygląd, mimo że każdy obszar ma swoje własne szczególne cechy i, na przykład, kostka brukowa będzie skoordynowana z całym deptakiem.” Elementy uliczne, takie jak ławki, lampy oświetleniowe i inne, również zostaną częściowo zharmonizowane na całym obszarze.

W niektórych miejscach planowane jest wybrukowanie ulicy obok wejść, gdzie nachylenie jest dość duże, jak na Skólavörðustígur i Bankastræti. Dzięki temu dostęp wszystkich będzie lepszy i będzie więcej miejsca na zewnątrz.

Jak wspomniano wcześniej, projekt wstępny został zakończony i zacznie być wdrażany bardziej szczegółowo w porozumieniu ze wszystkimi grupami interesów. Realizacja będzie się odbywała małymi krokami, aby powodować jak najmniej zakłóceń.

Tęcza, która zdobi Skólavörðustígur i jest niezaprzeczalnie jedną z największych atrakcji, zostanie przeniesiona w inne miejsce. Poszukiwania nowej lokalizacją trwają.

NOWE INFORMACJE

- REKLAMA -
- REKLAMA -