Google Plus – kilka wskazówek bezpieczeństwa

686

Uruchomiony pod koniec czerwca 2011 r. Google Plus rozwija się w szybkim tempie: już w pierwszym tygodniu działania przyciągnął ponad 10 milionów użytkowników. Jednak tak jak w przypadku innych portali społecznościowych, niepokoić może fakt, że domyślnie włączone jest udostępnianie zbyt wielu danych. Co ciekawe, portal ten zwrócił już uwagę cyberprzestępców, mimo że jest jeszcze dość nowy. Kaspersky Lab zidentyfikował już próby atakowania potencjalnych użytkowników Google Plus poprzez zaproszenia do kręgu przyjaciół wysyłane za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Portale społecznościowe, wraz z różnymi innymi formami współdzielenia plików, są postrzegane jako jedno z największych zagrożeń bezpieczeństwa firm. Pojawienie się nowego portalu społecznościowego to prawdziwa gratka dla cyberprzestępców, którzy mogą wykorzystać go do infekowania użytkowników szkodliwymi programami i rozprzestrzeniania innych zagrożeń. Nie da się przecież ukryć, że takie serwisy cieszą się ogromną popularnością wśród użytkowników. Wystarczy spojrzeć na statystyki, aby odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego portale społecznościowe przyciągają cyberprzestępców – posiadają ogromne rzesze użytkowników. Również Google Plus szybko zdobywa popularność wśród użytkowników, a tym samym przyciąga cyberprzestępców.

Kilka wskazówek dotyczących zabezpieczenia konta na Google Plus:

Zarządzanie profilem – Sekcja edycji profilu stanowi centrum dowodzenia prywatnością na Google Plus, oferując wszechstronny interfejs pozwalający na indywidualne określenie, jakie informacje i komu chcemy udostępniać. Zalecamy skorzystanie z tej funkcji.

Jeden „krąg”, by rządzić wszystkimi – Osoby zamierzające korzystać z Google Plus, muszą opanować sztukę zarządzania kręgami, które stanowią główne centrum kontroli prywatności na Google Plus. Przy pomocy rozbudowanego (i atrakcyjnego) interfejsu można tworzyć grupy przyjaciół, rodziny i współpracowników, jak również określić, co każda z nich może przeglądać.

Instant Upload – Jeżeli dostęp do G+ odbywa się przy użyciu telefonu z systemem Android, dzięki nowemu narzędziu o nazwie Instant Upload zdjęcia i filmy użytkownika są automatycznie wrzucane do chmury Google’a. Nie należy się jednak martwić – zdjęcia nie są domyślnie współdzielone, ale przechowywane w prywatnym folderze Picasa Web, skąd można je w przyszłości udostępniać innym użytkownikom. Instant Upload to świetny pomysł, ale tylko dla niektórych użytkowników. Niestety, narzędzie to jest domyślnie włączone, o czym nie wszyscy wiedzą. Aby wyłączyć funkcję Instant Upload, kliknij Menu / Ustawienia i usuń zaznaczenie znajdujące się przy tej opcji.

„Osoby, które zamierzają korzystać z Google Plus, powinny zwracać uwagę na okienka wyskakujące blokujące ekran oraz na odsyłacze, które nachalnie próbują przenosić na inną stronę. Ponadto, nie należy wierzyć w autentyczność zaproszeń otrzymanych za pośrednictwem poczty elektronicznej. Aby móc bezpiecznie korzystać z portali społecznościowych, trzeba przede wszystkim mieć świadomość istniejących zagrożeń. Tylko wtedy można podjąć niezbędne działania zabezpieczające i rozwijać kontakty społeczne w bezpiecznym środowisku” – zaleca Fabio Assolini, analityk szkodliwego oprogramowania z Kaspersky Lab.

źródło/za zgodą: Kaspersky Lab