Polscy architekci opracowali niezwykły projekt Islandzkiego Muzeum Wulkanu

1930

Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron opracowali wyjątkową koncepcję Islandzkiego Muzeum Wulkanów / Iceland Volcano Museum. Ich projekt został wyróżniony w konkursie organizowanym przez firmę Bee Breeders.

Inspiracją dla ich pomysłu było ukształtowanie terenu wokół lokalizacji muzeum. Wulkan Hverfjall, położony w północnej Islandii na wschód od jeziora Mývatn, to przepiękna struktura geologiczna. Wyrasta z okolicznego terenu niczym olbrzymia misa. Ostatnia jego erupcja miała miejsce ok. 2500 lat temu. Stożek wulkanu wznosi się na wysokość 420 m n.p.m. I to właśnie kaldera tego wulkanu stała się dla projektantów formą dla głównej bryły budynku. W ten sposób wystawy poświęcone islandzkiemu wulkanowi Hverfjall mogłyby znaleźć się niejako we wnętrzu wulkanu.

Muzeum Wulkanu na Islandii, projekt: Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron

Na wizualizacjach przedstawiających muzeum widzimy, że budynek muzeum i wulkan doskonale się uzupełniają. Dokładna lokalizacja obiektu w terenie wynika z osi widokowych, wyznaczonych przez istniejące punkty charakterystyczne. Oś utworzona między wulkanem, budynkiem i punktem obserwacyjnym tworzy iluzję perspektywy – stąd właśnie doskonale widać, że budynek i wulkan doskonale się uzupełniają.

Muzeum Wulkanu na Islandii, projekt: Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron

Do muzeum wchodzi się podziemną rampą, która łączy parking z głównym wejściem do muzeum. Trakt pieszy znajduje się na głównej osi obiektu i wskazuje na wulkan. Kompozycja przestrzenna kadruje widok i podkreśla bardzo interesujący związek między bryłą muzeum a jego otoczeniem. Odwiedzający muzeum mogą odczuwać wrażenie niepokoju, dyskomfort i szacunku – intencją projektantów było wskazanie na uczucia związane z nieobliczalną siłą przyrody i spotęgowanie ich przez rozwiązania architektoniczne.

Muzeum Wulkanu na Islandii, projekt: Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron

W obiekcie jasno rozdzielono strefy: wejściowa – hol, szatnia, sklep z pamiątkami i kawiarnia – znajdują się pod budynkiem. Biura obsługi obiektu są w jej sąsiedztwie. Główna sala wystawiennicza znajduje się w nieregularnej bryle budynku, która wydaje się być niezwiązana z podłożem. Przestronna otwarta przestrzeń umożliwia dowolną aranżację wystawy, a forma wnętrza sprawia wrażenie przebywania pod ziemią. Zwiedzanie kończy się na platformie widokowej na dachu budynku, która podkreśla kontrast między przytłaczającym poczuciem towarzyszącym zwiedzaniu sali ekspozycyjnej a bezkresem islandzkich równin.

Muzeum Wulkanu na Islandii, projekt: Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron

Nieregularny kształt budynku może być stworzony przy użyciu prefabrykatów i ekologicznych materiałów budowlanych. To rozwiązanie wpisuje się w nowoczesne trendy umożliwiające współistnienie architektury i środowiska naturalnego.

Muzeum Wulkanu na Islandii, projekt: Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron
Muzeum Wulkanu na Islandii, projekt: Łukasz Gąska, Marta Sowińska-Gąska i Michał Gawron

O autorach projektu:

Łukasz Gąska – arch. w 2017 roku ukończył z wyróżnieniem wydział architektury na Politechnice Poznańskiej, jego projekt dyplomowy był nominowany do nagrody Young Talent Architecture Award 2018 fundacji Miesa van der Rohe. Laureat wielu konkursów w tym International Velux Award 2016: Daylight in buildings w regionie Eastern Europe & Middle East, Konkurs Dla Młodych Architektów Builder 2016, Koncepcja zagospodarowania śródmieścia Miasta Gniezna. Zwycięzca Grand Prix Tubądzin Design Award 2018. Praktykuje w zawodzie od 2014. Od 2018 współtworzy pracownię Gąska Studio.

Łukasz Gąska

Marta Sowińska – arch. w 2017 roku ukończyła z wyróżnieniem wydział architektury na Politechnice Poznańskiej, jej projekt dyplomowy Szpitala Pediatrycznego był nominowany do nagrody Miasta Poznania za wyróżniającą się pracę magisterską. Laureatka wielu konkursów w tym International Velux Award 2016: Daylight in buildings w regionie Eastern Europe & Middle East, Konkurs Dla Młodych Architektów Builder 2016, Koncepcja zagospodarowania placu Narutowicza w Łukowie. Praktykuje w zawodzie od 2014. Od 2018 współtworzy pracownię Gąska Studio.

Marta Sowińska

Michał Gawron – arch. w 2018 roku ukończył z Wyróżnieniem Rektora Wydział Architektury na Politechnice Poznańskiej; oba dyplomy obronił również z wyróżnieniem. Uczestnik licznych konkursów krajowych oraz międzynarodowych, laureat m.in. Konkursu Dla Młodych Architektów Builder 2015, Konkursu na Znak Wód Wielkich w Poznaniu. Współautor zwycięskiej koncepcji na zagospodarowanie zbiornika w Zaborowie, współpracował autorsko także przy wygranym projekcie na zagospodarowanie Nowego Rynku i Placu Jana Metziga w Lesznie. Praktykuje w zawodzie od 2014 roku zdobywając doświadczenie w takich pracowniach jak Front Architects, Bjarke Ingels Group oraz Medusa Group. Od 2018 roku współpracuje z pracownią Gąska Studio

Michał Gawron

Ilustracje dzięki uprzejmości właścicieli biura architektonicznego Gąska Studio

Opublikowany w: